Modernizarea sistemelor de iluminat stradal prin tehnologia LED

Publicat de | September 30, 2015

Iluminat stradal LEDAvând în vedere subiectele sensibile precum încălzirea globală și proiectele care folosesc energie verde, un anumit subiect rămâne oarecum neglijat: iluminatul stradal. Deși este un serviciu public foarte important, corpurile de iluminat stradale sunt scumpe și greu de întreținut, ca să nu mai vorbim despre faptul că, luate per ansamblu, consumă foarte multă energie electrică. Așa că nu este de mirare că tot mai multe orașe se orientează spre iluminatul LED pentru a îmbunătăți performanțele corpurilor de iluminat, dar și pentru a face economii la factura de energie electrică. Cele mai bune exemple aflate chiar în vecinătatea Mediașului sunt orașele Copșa Mică și Blaj.

Corpurile de iluminat LED au câștigat tot mai multă popularitate ca alternativă la iluminatul clasic, pentru că sunt mult mai prietenoase cu mediul, consumă mult mai puțină energie electrică și au o durată de viață mai mare, de aproximativ 14 ani, sau chiar mai mult în unele cazuri.

Cei mai mari producători din domeniul iluminatului au inclus sursele de iluminat LED în portofoliul lor, fie că este vorba despre simplele becuri cu LED sau de corpuri de iluminat pentru birouri, spatii comerciale, sau spații industriale.

În trecut, sursele de iluminat LED se utilizau ca și indicatori luminoși pentru diferite aparate electrocasnice, calculatoare sau pentru firme luminoase. Dar acum, tot mai multe orașe din întreaga lume înlouiesc vechile lămpi stradale cu corpuri de iluminat LED.

Avantajele corpurilor de iluminat LED stradale

Printre avantajele acestor corpuri de iluminat se numără durata de viață îndelungată. De asemenea, corpurile de iluminat LED nu au filamente, care se pot arde foarte repede, și nu conțin substanțe chimice periculoase, așa cum este mercurul. Un corp de iluminat LED poate funcționa până la 100.000 de ore. Aceste corpuri au și costuri de mentenanță foarte scăzute (apropiate de 0) și nu emit căldură. Tocmai din acest motiv, sunt foarte potrivite pentru spațiile în care înlocuirea lor ar fi scumpă sau dificil de realizat.

Datorită eficienței energetice ridicate și a duratei de viață, corpurile de iluminat LED pentru iluminatul stradal sunt considerate și factori importanți în reducerea emisiilor de carbon. În general, se realizează o economie de cel puțin 50% la energia electrică, iar daca sunt utilizate împreună cu un sistem de panouri solare, corpurile de iluminat ar putea funcționa chiar și fără energie electrică.

De ce mai sunt utilizate corpurile de iluminat cu LED? Pentru că au aprindere instantanee și nu au nevoie de o perioadă de timp care poate varia de la câteva zeci de secunde până la minute bune până când oferă un flux luminos puternic. În plus, nu emit radiații UV, care sunt de fapt respnsabile și pentru atragerea insectelor pe timpul nopții, insecte care apoi mor și rămân prinse în interiorul lămpii, ceea ce, în timp, poate provoca stricăciuni.

Pentru că emit un flux luminos unidirecțional, spre deosebire de lumina difuză a lămpilor clasice, corpurile de iluminat LED pot fi folosite pentru a a direcționa lumina spre anumite zone. De asemenea, unele din ele pot avea și funcție dimabilă, ceea ce permite un control mai bun al luminii. În unele orașe, cu ajutorul iluminatului LED se creează efecte interesante, cum ar fi luminozitatea crescută în momentul în care un senzor de mișcare detectează prezența umană, sau sisteme integrate care alertează autoritățile atunci când un unamit corp de iluminat necesită mentenanță. De asemenea, pot fi programate să emită flash-uri de lumină pentru a semnaliza ambulanțelor sau pompierilor zona care necesită intervenția lor. E drept, astfel de sisteme inteligente sunt utilizate doar în câteva orșe ale lumii până la momentul de față, însă sunt funcționale.

Ce trebuie avut în vedere în privința iluminatului stradal LED

Iluminat stradalChiar dacă aceste corpuri de iluminat LED au multe avantaje, există totuși anumite lucruri care trebuie avute în vedere. Pentru că produc un flux luminos unidirecțional, se folosesc în general pe stâlpii de iluminat unde se pot instala prin montaj suspendat, decât pe stâlpii de iluminat cu lămpi clasice. Cu toate acestea, aceste corpuri de iluminat sunt apreciate de foarte multe persoane, mai ales pentru că lumina de pe stradă nu pătrunde direct în locuințele de pe marginea drumului și nici nu se creează efectul de poluare luminoasă, adică emiterea unui flux luminos spre cer, ceea ce dă aspectul unei pături de luminină difuză care se află deasupra zonei iluminate.

În general, un corp de iluminat LED este aproximativ de 4 ori mai scump decât unul clasic, așa că este nevoie de o investiție inițială mai consistentă. Din fericire, costurile pt fi amorizate într-o perioadă relativ scurtă de timp, care variază între 18 luni și 3 ani, prin costurile reduse la energia electrică și prin costurile scăzute de mentenanță.

Corpurile de iluminat LED moderne sunt fabricate acum sub diferite forme, astfel încât imită aspectul lămpilor clasice și pot fi folosite inclusiv în zonele istorice ale unui oraș, unde se dorește conservarea aspectului vechi, astfel încât să nu facă notă discordantă cu elementele arhitecturale care le înconjoară.

Deși tot mai multe orașe sunt interesate de iluminatul stradal LED, principala barieră o constituie pur și simplu informația. Mulți oameni încă nu realizează cât de răspândită este această tehnologie și de faptul că acele costuri inițiale duc apoi la economii substanțiale pe termen lung. Cu toate acestea, un lucru este cert: iluminatul stradal LED reprezintă o soluție modernă și de viitor pentru orice oraș, sau chiar și pentru localitățile mai mici.

LightSmart.ro este un magazin care comercializează corpuri de iluminat LED pentru iluminat stradal și perimetral marca Electromagnetica. Aceste corpuri sunt recunoscute pentru calitatea lor deosebită și se pot instala cu ușurință în locul altor corpuri de iluminat clasice. În plus, LightSmart Consulting oferă și servicii de consultanță și proiecatare, pentru proiecte de iluminat stradal și nu numai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *